Ingredients Sushi-Zu (vinagre de sushi):
- 8 cullerades de vinagre d’arròs.
- 2 cullerades de sucre.
- 1 cullerada de sal.
- 2 cullerades de sucre.
- 1 cullerada de sal.
Ingredients per a Sushi-Meshi (arròs de sushi) per 2 persones:
- 250 gr d’arròs bomba.
- 7-8 cullerades de vinagre de sushi.
- Vinagre d’arròs.
- 250 gr d’arròs bomba.
- 7-8 cullerades de vinagre de sushi.
- Vinagre d’arròs.
Ingredients per a Nori-Maki (rotllos de alga nori):
- Arròs de sushi.
- Fulles d’alga de nori.
- Makiso (estoreta de bambú enrotllable).
- Tall de tonyina de uns 200 grs.
- 1 bol d’aigua amb un raig de vinagre d’arròs.
- Wasabi (condiment picant a base de rave).
- Salsa de soja per a sushi.
- Arròs de sushi.
- Fulles d’alga de nori.
- Makiso (estoreta de bambú enrotllable).
- Tall de tonyina de uns 200 grs.
- 1 bol d’aigua amb un raig de vinagre d’arròs.
- Wasabi (condiment picant a base de rave).
- Salsa de soja per a sushi.
1.- Elaboració Sushi-Zu (vinagre de sushi).
Barrejar tots els ingredients a una cassoleta i dissoldre duent-ho fins a ebullició. Remoure bé per dissoldre totalment. Deixar refredar. Si el vinagre es a temperatura ambient es poden dissoldre sense escalfar, evitant així haver-ho de deixar refredar.
2.- Elaboració dels Sushi-Meshi (arròs de sushi).
Rentar l’arròs fins aconseguir una aigua de rentat clara. Deixar reposar 30 minuts amb la darrera aigua de rentat. L’arròs ha de tenir color blanc porcellana.
Rentar l’arròs fins aconseguir una aigua de rentat clara. Deixar reposar 30 minuts amb la darrera aigua de rentat. L’arròs ha de tenir color blanc porcellana.
Es posa l’arròs a una olla que tapi bé. Per saber la quantitat d’aigua es posa la ma a sobre de l’arròs i es cobreix d’aigua fins a l’alçada dels artells, però sense cobrir-los. Es tapa i es posa a mig foc fins que arribi a ebullició, moment en que es baixa el foc al mínim i es deixa coure 8 minuts. Transcorregut el temps, s’apaga el foc i es deix l’arròs a l’olla tapada 5 minuts més.
Per refredar l’arròs es posa a un bol no metàl·lic, netejat amb vinagre d’arròs i ben sec. Amb una espàtula s’expandeix l’arròs, tot afegint el vinagre de sushi. L’espàtula s’utilitza a mode de ventall per separar els grans d’arròs, alhora s’ha de ventar per ajudar a refredar fins a temperatura ambient.
3.- Elaboració dels Makis d’alga Nori (rotllos de sushi) de tonyina.
Primer es talla la tonyina al llarg, d’un ½ centímetre d’ample, i se l’unta lleugerament amb wasabi.
Primer es talla la tonyina al llarg, d’un ½ centímetre d’ample, i se l’unta lleugerament amb wasabi.
S’estira el makiso (estoreta de bambú enrotllable) sobre el marbre. Es posa l’alga de nori a sobre el makiso amb la part brillant a sobre. Es va estenent l’arròs de sushi per sobre l’alga, premsant-lo lleugerament. Per tal de que l’arròs no s’enganxi a les mans anar remullant-les al bol d’aigua amb vinagre.
Es deixa un tros per dalt i per baix d’alga sense posar arròs. Un cop està posat tot l’arròs a sobre l’alga, es col·loca el tall de tonyina una mica per sota de la meitat de la fulla de nori.
Es plega la part de sota, i es comença a enrotllar tot ajudant-se amb l’estoreta de bambú, premsant lleugerament. S’acaba de tancar el rotlle mullant l’alga amb una mica d’aigua.
Un cop fet tots els rotlles, i abans de menjar es tallen rodanxes de un 1,5 cm aprx.
Per menjar els Nori-makis s’ha de dissoldre una mica de wasabi en un bol petit de salsa de soja. Amb les bastonets sucar els makis a la salsa de soja i a disfrutar!
Notes:
En cas de no tenir vinagre d’arròs es pot utilitzar vinagre de vi blanc.
Quan s’utilitza el vinagre, no fer-ho en recipients metàl·lics.
En cas de no tenir vinagre d’arròs es pot utilitzar vinagre de vi blanc.
Quan s’utilitza el vinagre, no fer-ho en recipients metàl·lics.
Consells:
Es recomana congelar el peix que s'haurà de menjar cru.
Es pot fer el mateix amb salmó en lloc de tonyina
Es recomana congelar el peix que s'haurà de menjar cru.
Es pot fer el mateix amb salmó en lloc de tonyina