Ingredients (per a ½ litre aproximadament):
- 1 ceba vermella gran, pelada i picada gruixuda.
- ½ bulb de fonoll, net i picat gruixut.
- 1 penca d’api, net a i picada gruixuda.
- oli d’oliva.
- 1 trosset de gingebre del tamany del polze, pelat i picat gruixut.
- 2 dents d’all, pelat i tallat a làmines.
- ½ bitxo vermella fresca, sense llavors i picada fina.
- 1 petit ram de alfàbrega, les fulles a part i les branquetes picades.
- 2 claus d’especie.
- 1 culleradeta de pebre molta.
- 500 gr de tomàquets “cherry” o pera, tallats per la meitat + 500 gr de tomàquet pera, picats.
- 200 ml de vinagre de vi negre.
- 70 gr de sucre moreno.
Posa totes la ceba, el fonoll i l’api en una bona olla o cassola de fons gruixut, amb un bon raig d’oli, el gingebre, l’all, la bitxo, les branquetes d’alfàbrega i els claus. Afegeix un bon pessic de sal i pebre.
Deixa-ho cuinar a foc lent durant 10-15 minuts fins que tot estigui suau, removent sovint. Aleshores afegeix tots els tomàquets i 350 ml d’aigua freda. Espera a que bulli de nou i després deixa que continuï fent xup-xup fins que es redueixi a la meitat.
Afegeix les fulles d’alfàbrega i tritura la salsa en un robot de cuina o una batedora, i passa-la per un colador xinès un parell de vegades, per que quedi molt fina i brillant. Aboca la salsa en una olla nova i afegeix el vinagre i el sucre. Posa la salsa altre cop al foc i deixa-la a foc lent fins que es redueixi i espesseixi i que agafi la consistència del quètxup. És el moment de corregir la sal i el pebre al gust.
Posa la salsa en pots petits i esterilitzats.
Consell: la olla NO POT SER METÀL·LICA, el metall reacciona amb el vinagre i dóna mal gust.